Välkommen till Edsviken Vattensamverkan
Strandpromenaden vid Sätra ängar är välbesökt av såväl motionärer, friluftsnjutare, hundrastare som flanörer. Stråket skapar möjlighet till närkontakt med Edsviken och dess strandzon. Här kan man se bevarade vassbälten och grundområden som utgör viktiga lek- och uppväxtplatser för Edsvikens fisk.
Edsviken är en långsmal näringsrik havsvik med starkt utsötat vatten. Edsvikens låga salthalt ger viken en speciell karaktär så att fiskarter från såväl sötvatten som saltvatten samexisterar. De vanligaste fiskarterna i Edsviken är typiska insjöarter som gädda, abborre och mört men också havslevande arter som strömming, öring, lake, skarpsill och sik noteras i viken. Förutom dessa fiskarter finns det även fler karpfiskar som sarv, braxen, björkna, sutare och benlöja. Till Edsvikens fiskfauna hör även till exempel gös och gers.
Edsviken och dess avrinningsområde är starkt påverkat av mänskliga aktiviteter vilket har gjort att Edsviken är övergödd. Övergödningen och den försämrade vattenkvaliteten med låga syrehalter medför en minskad artrikedom och störd artsammansättning. Övergödningen ger en hög produktion av växter och djur och den höga produktionen förbrukar mycket syre när den ska brytas ner. Det gör att de djupare vattnen i Edsviken säsongsmässigt lider av syrebrist och förhöjda halter svavelväten, som bildas vid nedbrytning när syret är slut. Denna kombination leder till återkommande fiskdöd i viken. Flera studier har även visat att växt- och djurlivet i Edsviken i stort sett är begränsat till de översta 6 metrarna av vattenmassan. Under denna gräns är syrenivåerna ofta mycket låga och vissa delar av botten är till och med helt syrefri.
Ett annat problem för fisken i Edsviken är bristen på lämpliga platser för fortplantning och uppväxtområden för småfisk. Stora delar av strandzonen är exploaterad och fiskens viktiga livsmiljöer har tagits i anspråk för mänskliga behov så som strandtomter, anlagda badplatser, båtbryggor, sandstränder och invallningar av vattennivån. I flera av de, för många fiskarter viktiga, vattendrag som mynnar i Edsviken finns fortfarande vandringshinder kvar. Dessa vandringshinder gör det svårt och i många fall omöjligt för fisken att ta sig upp genom vattendraget. Vattendrag kan nyttjas av många fiskarter för reproduktion, exempelvis öring.
Även den omfattande båttrafiken i Edsviken påverkar fisksamhället negativt. Båttrafiken kan ge upphov till ökad erosion av strandzoner och grundområden men kan även ge en direkt påverkan på fisken genom en förändrad temperaturprofil i vattenmassan samt av de svallvågor som skapas. Svallvågor kan till exempel leda till att ägg spolas bort från den grunda zonen eller att nykläckta och grundlevande yngel riskerar att spolas upp på land.
Edsviken vattensamverkan tog år 2011 fram en fiskevårdsplan som legat till grund för flera åtgärder som kommunerna genomfört sedan dess. Edsviken vattensamverkan övervakar även regelbundet fiskbestånden i Edsviken genom att genomföra nätprovfisken vart sjätte år.
Vill du läsa mer om kunskapsstigen och se karta över skyltplacering? Klicka här.