Välkommen till Edsviken Vattensamverkan

Kunskapsstigen - Edsviken

Skylt 10 Badplatser

Tegelhagens badplats

Tegelhagens badplats är en av totalt sex kommunala badplatser i Edsviken, varav fyra finns i Sollentuna. Vid Tegelhagens badplats erbjuds strandbad och badplatsen är mycket uppskattad under varma sommardagar. Provtagning av badvattnet sker under den officiella badsäsongen (juni-augusti).

Vad krävs för god badvattenkvalitet?

Edsviken utgör en stor resurs för badsugna medborgare och badvattenkvaliteten är oftast mycket bra! Läs mer om badvattenkvaliteten på din badplats här.

Tyvärr borgar en god badvattenkvalitet inte för ett välmående ekosystem. Vid bedömning av vattnets lämplighet ur badvattensynpunkt bedöms nämligen vattnet endast utifrån innehåll av tarmbakterier och giftiga plankton (små flytande organismer i vattnet, till exempel alger), det vill säga sådana faktorer som kan orsaka akut sjukdom hos människa och djur. Det innebär att vattnet kan utgöra ett bra alternativ för bad även om ekosystemet är kraftigt påverkat av miljögifter och övergödning. Precis så är fallet i Edsviken.

Vad gör Edsviken vattensamverkan?

Edsviken vattensamverkan arbetar inte specifikt med badvatten. Däremot arbetar samverkan med att följa tillståndet i viken och att ta fram åtgärdsförslag för att minska övergödningen och miljögiftsbelastningen.

De enskilda kommunerna inom vattensamverkan ansvarar för skötsel och provtagning av badvatten vid de kommunala badplatserna samt för genomförande av eventuella åtgärder vid identifierat åtgärdsbehov.

Vad kan du göra?

För att minska risken för spridning av tarmbakterier till din badvik kan du:

  • Plocka upp efter din hund.
  • Inte uträtta dina behov i vattnet.
  • Inte mata sjöfåglar i närheten av badplatser.

För att minska risken för giftiga alger behöver övergödningen minska i Edsviken. Du kan göra en insats genom att:

  • Ta hand om regnvattnet på din egen tomt, med till exempel genomsläppliga ytmaterial, regnvattenstunnor eller utkastare.
  • Vara restriktiv med gödsling i trädgården och att undvika gödsling utanför växtsäsong.
  • Gå eller cykla istället för att ta bilen.

 

Vill du läsa mer om kunskapsstigen och se karta över skyltplacering? Klicka här.